-  603 888 147   - pdpsplaza@dpsplaza.pl

P O W I A T O W Y    D O M    P O M O C Y    S P O Ł E C Z N E J    I M.    A D A M A    S T A R Z E Ń S K I E G O    W    P Ł A Z I E

UWAGA

W związku z pojawieniem się kolejnych przypadków zakażeń wirusem COVID w kraju, prosimy osoby odwiedzające bliskich w Naszym Domu o zabieranie maseczek. Dodatkowe zabezpieczenia będą obowiązywać od dnia 22 sierpnia 2022 r. Przed odwiedzinami prosimy o wcześniejszy kontakt.

Informujemy, że istnieje możliwość kontaktowania się z bliskimi poprzez komunikator skype (PDPSPłaza1, PDPSPłaza2, PDPSPłaza3) W tym celu należy wcześniej umówić takie spotkanie poprzez ustalenie terminu od poniedziałku do piątku i godziny od 7:00 do 15:00

nr telefonu: budynek B parter - tel. 603 888 174, II i III piętro tel. 662 971 804
budynek C - 788 665 332.

Składniki ciasta:

750 gramów mąki pszennej ( u mnie typ 450)
380 ml ciepłego mleka
50 gramów drożdży
75 gramów  stopionego i przestudzonego masła
75 gramów cukru (1/3 szklanki)
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka lekko rozkłócone
jajko do posmarowania rogali po wierzchu

Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać do nich łyżeczkę cukru, wymieszać, wlać połowę ciepłego mleka, ponownie wymieszać, posypać łyżką mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże ruszyły.
Do miski (jeśli wyręczy nas mikser, to do misy miksera) wsypać mąkę, dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, w które wlać wyrośnięty zaczyn, masło, 2 jajka oraz pozostałe mleko. Całość wymieszać, a następnie solidnie wyrobić. Ciasto ma odchodzić od ręki. Gotowe ciasto uformować w kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie, ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na kształt okręgu (ok.25 cm średnicy) i pociąć na 12 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nałożyć nadzienie i zwinąć w kształt rogala (zaczynać zwijanie od podstawy trójkąta do wierzchołka) i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrastania. Po tym czasie rogale posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

Składniki nadzienia:

150 gramów zmielonych orzechów laskowych
150 gramów zmielonych migdałów
110 gramów cukru
95 gramów roztopionego masła

Sposób przygotowania nadzienia:

Wszystkie składniki starannie wymieszać.