Nareszcie dzień, w którym można opychać się słodyczami bez opamiętania! Dziś wskazane jest zjedzenie choćby jednego pączka, więc nie warto z tym walczyć ;). W takim razie... którego wybierasz?
Tradycyjne polskie pączki są okrągłe, puszyste, z marmoladą różaną w środku posypane cukrem pudrem lub polane lukrem i właśnie takie pączki gościły na naszych stołach w tłusty czwartek.
Ponieważ pączki to przysmak bardzo znany i lubiany nie tylko w Polsce, lecz także za granicami naszego kraju, może mieć naprawdę dużo różnych wersji.
PĄCZKI POLSKIE: okrągłe, wykonane z ciasta drożdżowego, puszyste, zazwyczaj z nadzieniem w środku.
DOUGHNUTS: pączki z dziurką, wyglądem przypominające nasze oponki, jednak zrobione z ciasta drożdżowego.
PĄCZKI WIEDEŃSKIE/HISZPAŃSKIE: wyglądem przypominają gniazdka z dziurką. W przeciwieństwie do tradycyjnych pączków wykonane są z ciasta parzonego (takiego jak na ptysie) i oblane słodkim lukrem.
PĄCZKI BERLIŃSKIE: wyglądem przypominają tradycyjne pączki, różnią się jedynie małym szczegółem - mają na środku jasny pasek, przypominający obręcz.
SMACZNEGO !!!