Szarlotka czy jabłecznik ? Pochodzący z Francji wyrób cukierniczy, wynalazek przypisywany Marie-Antoine'owi Carême'owi, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Cukiernik stworzył ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlottcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy. I w naszym Domu możemy cieszyć się cudownym zapachem tego ciasta – deseru. Czy nazwiemy go z francuska "szarlotką" czy bardziej po polsku "jabłecznikiem" - tak samo będzie cieszyć podniebienia łasuchów. W październiku polskie jabłka kuszą do eksperymentów kulinarnych naszych mieszkańców - uczestników zajęć terapeutycznych. Szarlotka zagościła u nas na dobre już od kilku lat. 25 pażdziernika mieliśmy "Dzień szarlotki" – co zdradzał wszechobecny ciepły i słodki zapach wypieków. Nasi mieszkańcy mogli sami piec i kosztować tego smakołyku. Tym razem szarlotkę wypiekano wg przepisu Pani Dorotki, a jabłuszka przekazała nam Pani Kasia.
Dziękujemy !